Netwerk

Wageningen duurzaam | benedenbuurt

Nederland Nederland
In de Benedenbuurt zoeken buurtbewoners al sinds 2016 samen met de Gemeente en de Woningstichting naar manieren om deze buurt in de toekomst niet langer afhankelijk te laten zijn van aardgas.

Benedenbuurt van het gas af

Concreet wordt er onderzocht of en hoe er een collectief warmtenet gerealiseerd kan worden. Met dit warmtenet kunnen de huizen van duurzame warmte voorzien worden. De buurtbewoners hebben zich verenigd in de coöperatie Warmtenet Oost Wageningen (WOW) zodat de belangen van de bewoners effectief behartigd kunnen worden.

Met dit initiatief loopt de Benedenbuurt voorop in de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving. Er zijn in Nederland enorm veel buurten zoals deze en die staan allemaal voor dezelfde uitdaging. Door voorop te lopen zorgt de Benedenbuurt ervoor dat er een oplossing komt die ècht past bij deze buurt. Tegelijkertijd wordt er  veel geleerd wat toepasbaar is in al die andere buurten in Wageningen en de rest van Nederland. Daarom krijgt de buurt in dit proces ondersteuning van de Gemeente Wageningen, de Woningstichting, Provincie Gelderland, en de Rijksoverheid.